textil ws 1 (fördjupning)
Tovning är en gammal teknik som används för att arbeta med ull, tekniken tror man har använts runt 400 år f.Kr. eftersom man hittat vissa föremål som man tror är från den tiden, till exempel så har det hittats skor, mattor och tält. När man bearbetar ullen tillsammans med varmt vatten och såpa häftar ullfibrerna fast i varandra och blir till en samanhängande massa. Man tovar ull och ullfibrerna blir då filt (Björkdahl Ordell, Eldholm, Hagstrand-Velicu 2010, s. 17).
Det var tovning vi skulle få testa på på dagens workshop, tidigare har jag själv endast tovat med nål när jag var tolv år och gick i sexan. Jag vet att jag tyckte att det var kul då men nu var jag lite fundersam på hur vi skulle kunna göra det med barn i förskoleåldern eftersom nålen är väldigt vass och har hullingar. Men såklart finns det ju fler sätt att tova på och det här sättet passar verkligen till barn i förskolan. Delar man in barnen i smågrupper och tovar på samma sätt som vi fick göra tror jag att det kan bli en väldigt kul aktivitet med barn.
Vi delade in oss i smågrupper, vi var fem i min grupp som tillsammans skulle tova en matta som sedan skulle bli bakgrund till våran saga. Först la vi ut ull i tre lager med fibrerna varvat lodrätt och vågrätt för att hullingarna i fibrerna skulle fästa i varandra. Vi lade ullen på en svart sopsäck (som var uppklippt) och sen blandade vi grönsåpa med varmt vatten som vi hällde på ullen så att den blev riktigt blöt.
Efter det trampade vi på den så att det blev friktion och värme vilket gör att hullingarna fäster i varandra. Efter det flyttade vi ullen som nu var som en matta till bubbelplast sedan la vi ut ull i mönster på den. Vi valde att göra rödluvan och vargen så vi gjorde en varg i en säng och rödluvan, sedan rullade vi ihop allt med en handduk och knöt fast med tygband. Sen satt vi två och två och rullade med fötterna för att ullen vi nyss lagt ut skulle fästa i mattan. De var vissa delar som inte fastnade ordentligt så då använde vi en tovnål att fästa det med. Bilderna nedan visar hur hela processen gick till.





Enligt Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand-Velicu så finns det många olika sätt för barn att ta till sig kunskap och det är vi som arbetar med barn som kan skapa deras förutsättningar att de ska infinns en nyfikenhet och lust till att lära sig (2010, s.17). Eftersom jag själv tyckte att det här var kul så tror jag att min glädje och kunskap kommer att smitta av sig till barnen och göra dem nyfikna.
Referenslista:
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]