Fröken Larsson

Tankar och funderingar ur en förskollärarstudents perspektiv.

ws bild del 1

Publicerad 2016-09-27 21:24:00 i Bild, Workshops,

Det finns vissa begrepp i bildspråket, på workshopen med Mats Andersson[1] gick vi igenom några.
Konkreta bilder - där du direkt kan se vad bilden föreställer och motsattsen till det är abstrakta bilder - där du inte kan se vad bilden föreställer. Statiska bilder - alla bilder av alla olika slag bygger ändå på samma grunder, stillastående i balans och jämvikt. Om du viker en statisk bild på mitten så finns det alltid lika mycket information o färg på båda sidor. Motsatsen till det är dynamiska bilder - de bilderna går på diagonalen istället för mitten, linjer som "visar" på diagonalen ger mer rörelse i bilden. Statiska bilder redigeras för att locka, bli mer inbjudande och få mer energi.
 
Enligt Läroplan i förskolan (lpfö 98 rev. 2010, s. 10) "ska vi sträva efter att alla barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjlp av olika tekniker, material och redskap".
Vi fick på workshopen välja ut en bild och sedan välja ut en liten del på den som vi skulle avbilda med olika material och tekniker. Bilderna nedan visar de tekniker jag använde mig av.
 

Jag använde olika typer av färgat papper som jag limmade fast på svart papper som botten.
Fingerfärg i olika färger och så provade jag att arbeta med kol.
 
Mats tog sedan den jag gjort av endast papper och kopierade så att jag fick 12 st som jag skulle lägga i olika mönster, här är några av de mönster jag kom på.
 
Båda aktiviteterna är något som jag tror att barn på förskolan skulle uppskaffa att få göra, att kladda med färg på olika typer av pappa är ju alltid kul. Att klippa, limma och pyssla överlag är ofta uppskattat av barn. Att sedan vidare utveckla aktiviteten med barnen och se om det går att hitta mönster i det som de har skapat blir en kul och spännande utamning för både mig och barn.
 
Mats nämnde också optisk medelpunkt, ett ord jag aldrig hört innan eller det kanske jag har men då har jag inte vetat vad som menas med det. I vilket fall så förklarade Mats och jag tänkte att det kan inte vara möjligt att filmfolk alltid tänker på den här punkten på tv:n MEN till i alla fall 99% av det jag sett på tv eller film så har de tänkt på det. Jag kan tycka att det är lite smått läskigt med sånt eftersom det inte är något som man själv tänkt på innan. Och ja vad är då den här optiska medelpunkten. Jo det ska jag förklara nu, så gott jag kan med Mats[2] ord. "Optisk medelpunkt är den del av tv:n där ögat vilar bekvämast. Kameran och kontrollsystemet placerar tex nyhetsuppläsaren på den optiska medelpunkten för att det ska vara bekvämt att titta på".


 
Referenslista:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Fotnot [1-2] Mats Andersson, Workshop bild 1 19/5 -16.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Linn

Student på högskolan i borås. 12fk61

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela